пʼятницю, 30 січня 2015 р.

Конкурс на розроблення програми та проведення тренінгів на тему «Невідкладна адвокація» для публічних бібліотек




Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) у рамках програми «Бібліоміст» оголошує конкурс на розроблення програми і проведення тренінгів «Невідкладна адвокація» для публічних бібліотек, які опинилися під загрозою закриття у зв’язку з обмеженим фінансуванням або зміною пріоритетів місцевої влади або матеріальними інтересами конкурентних інституцій чи окремих осіб.

Цільова аудиторія – директори централізованих бібліотечних систем районного, міського і обласного рівнів, які окрім традиційної книговидачі надають населенню сучасні інформаційні послуги з використанням ІТ, активно працюють у своїх громадах і зацікавлені розвиватися та трансформуватися. Мета тренінгу – навчити бібліотекарів оперативно й ефективно впроваджувати адвокаційні заходи у відповідь на загрозу невмотивованого закриття. Заходи повинні бути реалістичними, враховувати місцевий контекст та потенціал бібліотеки, відповідати законам України і галузевим нормам бібліотечно-інформаційної галузі, підтримувати принципи вільного доступу до інформації та якісного задоволення інформаційних потреб громади, брати до уваги найкращі міжнародні адвокаційні практики і досвід. 

Теми тренінгу можуть включати, але не обмежуватись, такими: 
· Аналіз проблеми / виклику; 
· Союзники і зацікавлені особи; 
· Вироблення рішень (бажаних та альтернативних) і плану дій у короткостроковій перспективі; 
· Мобілізація громади; 
· Використання даних для адвокації; 
· Залучення ЗМІ. 
Тривалість тренінгу – до двох днів (максимум 12 годин). Орієнтовна кількість учасників тренінгу – 20 осіб. Очікувані результати: після тренінгу учасники повинні розробити реалістичний план дій для своєї бібліотечної системи і бути готовими протидіяти невмотивованому закриттю бібліотечного закладу. 

Обраний кандидат повинен буде створити і надати IREX такі матеріали: 
· Програму тренінгу з назвами, коротким описом тем і завдань/вправ для учасників; 
· Презентації чи/та інші види навчальних матеріалів до тренінгу; 
· Роздаткові матеріали для учасників. 

Також, обраний кандидат повинен буде провести три тренінги «Невідкладна адвокація для публічних бібліотек» у м. Київ. Програма «Бібліоміст» надасть підтримку у наборі учасників тренінгів та забезпечить логістику заходів. Тренінги плануються у березні 2015 року. Точні дати будуть узгоджені з обраним кандидатом. 

Вимоги до учасників конкурсу: 
Практичний досвід розробки навчальних програм, програм тренінгів, посібників на теми адвокації, мобілізації громад, місцевого розвитку; 
Досвід роботи з бібліотеками, знання стану бібліотечної галузі і правового поля, яке регулює діяльність бібліотек; 
Досвід тренерської та викладацької роботи, вміння навчати дорослих, застосовуючи інтерактивні методики; 
Практичний досвід адвокаційної роботи у відповідній або суміжній сферах буде перевагою. 
Для участі у конкурсі, будь ласка, надайте такі документи: 
Резюме з релевантним досвідом і навичками; 
Орієнтовну програму тренінгу; 
Опис підходу до викладення матеріалу; 
Очікувану вартість робіт (окремо за розроблення програми і окремо за проведення тренінгів); 

Орієнтовний час роботи над програмою. 
Заявки на конкурс приймаються до 18.00 6 лютого 2015 року на електронну адресу vchumak@irex.org з темою листа «Невідкладна адвокація». Неповні та невчасно подані заявки розглядатися не будуть. Результати конкурсу будуть оголошені до кінця лютого 2015 року.



Немає коментарів:

Дописати коментар